Често задавани въпроси

Често задавани въпроси за чувствителността на зъбите

 • Какво е чувствителност на зъбите?

  Дентиновата свръхчувствителност или чувствителност на зъбите е често срещан дентален проблем, който може да възникне, когато дентинът (вътрешната част на зъба) бъде оголен. Това е състояние, което може да се развие с течение на времето в резултат на често срещани проблеми като отдръпването на венците или изтъняването на емайла.

  Разберете какво причинява чувствителни зъби

 • Какво причинява чувствителност на зъбите?

  Чувствителността на зъбите може да се появи, когато  вътрешната част на зъба, наречена "дентин", се оголи. Дентинът се намира под емайла и венците. Хиляди микроскопични каналчета преминават през дентина към центъра на зъба. Веднъж след като дентинът е оголен, външните дразнители (като студена напитка например) могат да възбудят нервите в зъба, което да доведе до характерната кратка, остра болка при чувствителност на зъбите.

  Вижте Каква е причината за чувствителност на зъбите, за да научите повече

 • Как да се предпазя от чувствителност на зъбите?

  Говорете с вашия стоматолог за симптомите, които изпитвате. Той може да потвърди, че чувствителността на зъбите е причина за вашия проблем и да ви посъветва как да се грижите за тях. Например коя е най-добрата техника за миене на зъби за вас, колко често и кога. В допълнение, може да облекчите болезнените симптоми на чувствителност на зъбите като замените обикновената си паста за зъби с паста за зъби за ежедневна употреба със специална формула за лечение на чувствителни зъби, като Sensodyne.

  Вижте Активна орална грижа за чувствителни зъби, за да научите повече

 • Какво предизвиква чувствителност на зъбите?

  Съществуват редица фактори, които могат да предизвикат внезапна, остра болка или чувствителност на зъбите. Ето някои от най-често срещаните причинители на чувствителните зъби: 

  • Студени храни и напитки 
  • Топли храни и напитки 
  • Сладки храни 
  • Кисели храни
  • Вдишване на студен въздух
  • Четкане на зъбите

  Вижте Често срещани причинители на чувствителност за повече информация

 • Често срещан проблем ли е чувствителността на зъбите?

  Да. Чувствителността на зъбите засяга един на всеки трима човека, дори младежите. Повечето от засегнатите са на възраст между 20 и 50 години.

 • Могат ли чувствителните зъби да бъдат признак за по-сериозен дентален проблем?

  Съществуват редица причини за болка в зъбите, освен чувствителността. Затова, ако почувствате каквато и да е болка или дискомфорт, особено ако е продължително, най-доброто, което може да направите, е да посетите вашия стоматолог и да потърсите професионален съвет.

  Вижте Други причини за чувствителност, за да разберете повече.

 • Може ли енергичното четкане на зъбите да причини чувствителни зъби?

  Прекалено агресивното или по-често четкане от препоръката на вашия стоматолог, може да допринесе за отдръпване на венците и изтъняване на емайла. С течение на времето, отдръпнатите венци и загубата на емайла може да доведат до оголване на дентина и чувствителност на зъбите.

  Вижте Други причини за чувствителност, за да разберете повече.

 • Може ли избелването на зъбите да причини чувствителност?

  Избелване на зъбите в случая означава избелващите процедури, извършвани под надзора на вашия стоматолог. Тези процедури съдържат избелващи вещества (пероксид), които могат да причинят чувствителност при някои пациенти. Тя няма общо с дентиновата свръхчувствителност, причинена от оголване на дентина (по-меката, вътрешна част на зъба). Консултирайте се с твърдия стоматолог относно чувствителността, свързана с избелването, ако обмисляте да се подложите на подобна процедура. 

  Вижте Избелващите процедури причиняват чувствителност за повече информация

Често задавани въпроси за киселинната ерозия

 • Какво е киселинна ерозия?

  Изтъняването на емайла, причинено от киселините в нашата диета, се нарича "Киселинна ерозия." Само четири консумации на висококиселинни храни в рамките на деня могат да изложат емайла на риск от киселинна ерозия. Ако вашият зъбен емайл е подложен на риск от киселинно износване, говорете със вашия стоматолог относно проблема, включително за съвети, свързани с диетата ви, как най-добре да консумирате многото висококиселинни храни и напитки, както и най-добрия режим за поддържане на устната ви хигиена.

  За да научите повече, посетете ProNamel.bg

 • Какво причинява киселинната ерозия?

  С течение на времето, киселинните храни и напитки могат да предизвикат изтъняване на емайла на зъбите. В този списък влизат плодове и плодови сокове, газирани напитки, черно кафе или чай, вино и всичко, което има остър вкус, като кетчуп или дресинг за салата. За да предпазите зъбите си от киселинна ерозия, говорете с вашия стоматолог и използвайте флуоридна паста за зъби като Pronamel, специално разработена за хора, изложени на риск от киселинна атака. Консултирайте се с вашия стоматолог относно консумацията на многото киселинни храни и напитки и най-добрия режим за поддържане на устната ви хигиена.

  За да научите повече, посетете ProNamel.bg

 • Може ли киселинната ерозия да предизвика чувствителност на зъбите?

  Да. Киселинната ерозия може да допринесе за износването на емайла. Емайлът е твърдият външен слой на зъба. Въпреки, че е по-твърд от всяко друго вещество в човешкото тяло, с течение на времето той може да изтънее и да оголи слоя дентин под него. Това може да доведе до чувствителност на зъбите.

Чести въпроси за пастите за чувствителни зъби

Четки за зъби Sensodyne®