Съвети за грижа за оралното здраве по време на пандемията Covid-19

Пандемията Covid-19 оказва влияние върху живота ни, семействата и приятелите ни. Когато става въпрос за оралното ни здраве, някои от нас не знаят какво да направят в случай на спешна нужда от дентална помощ, други търсят съвети как да използват времето си у дома, за да се погрижат по-добре за здравето си. С цел да Ви помогнем по време на този стресов период , създадохме поредица от лесно-приложими, полезни съвети за грижа за оралното здраве.

1. Какво трябва да направите в случай на спешна нужда от дентална помощ по време на кризата с Covid-19?

Когато е възможно, трябва да си останем вкъщи, за да предотвратим разпространението на Covid-19. Все пак,ако имате много силна болка, сериозно, влошаващо се подуване, неконтролируемо кървене или сте объркани или много притеснени, свържете се с Вашия зъболекар. Ако нямате зъболекар или не успеете да си запишете час, потърсете помощ на спешен номер 112. Допълнителна информация ще откриете на уебсайта на Фондацията за орално здраве, като кликнете на линка по-долу:

https://www.dentalhealth.org/Pages/FAQs/Category/coronavirus

2. Трябва ли да посещавате Вашия зъболекар по време на тази криза?

За да помогнете за предотвратяването на разпространението на Covid-19, здравните власти съветват да не посещавате Вашия зъболекар за процедури, които не са спешни като регулярно почистване на зъбите, например, и да изчакате зъболекарските кабинети да възстановят нормалната си дейност. Ако не сте сигурни дали проблемът Ви изисква спешна дентална помощ или не, свържете се с най-близката дентална клиника, където обикновено има дежурни зъболекари и можете да получите съвет, без да се налага да напускате дома си. Ако не можете де се свържете със зъболекаря си, а се нуждаете от съвет, позвънете на 112. Неспешните процедури включват:  дентални прегледи, почистване на зъбен камък, ренгенови снимки, поставяне и регулиране на брекети, както и козметични процедури като избелване и дентална помощ при състояния, при които пациентът не изпитва болка като кървене на венците, пломбиране на зъби или разлепени коронки. 

3. Други съвети за грижа за оралното здраве по време на кризата с Covid-19.

Разбираме, че повечето хора имат много грижи в момента, което създава предпоставки за неглижирането на някои основни хигиенни навици като правилното миене на зъбите,но ние вярваме, че оралната хигиена сега е по-важна от всякога, така че:

 • Похапване
  Много хора си похапват по-често в този стресов период. Ако е възможно, опитайте се да ограничите консумацията на захар до основните хранения и се придържайте към редовното миене на зъбите в продължение на 2 минути два пъти дневно. Въпреки че това е добре известен съвет, той е изключително важен по време на кризата с Covid 19, тъй като може да предотврати необходимостта да потърсите спешна дентална помощ и така да помогнете на зъболекарите ни да се съсредоточат върху спешните случаи като част от екипа ни на първа линия.
 • Стрес
  Повишените нива на стрес могат да причинят скърцане със зъби, известно като бруксизъм. Този проблем е  по-често срещан по време на стресови периоди като пандемията Covid 19. Дори може и да не знаете, че имате този проблем. Понякога е възможно партньорът Ви да го забележи, докато спите. Опитайте се да отпуснете мускулите на челюстите си, доколкото е възможно, масажирайте тази част на лицето си и сложете нещо топло, ако е необходимо. Когато зъболекарските кабинети възстановят нормалната си дейност, потърсете съвет от Вашия зъболекар относно поставяне на шина за бруксизъм.
 • Протези и фиксатори
  Ако носите цели или частични зъбни протези или фиксатори е изключително важно да обръщате специално внимание на почистването им.  Мийте ръцете си редовно, за да намалите риска от инфекция, тъй като тези приспособления са предразположени към натрупване на бактерии. 
 • Почистване с конец и интердентални четки
  Почистването на зъбите с конец и интердентални четки е изключително ефективно за отстраняване на бактериалната плака от труднодостъпните зони и е препоръчително особено при хора, които имат проблеми с венците като гингивит и пародонтит.
 • Четки за зъби
  Поддържайте четката си за зъби чиста и суха. Разумно е да смените четката си, ако сте имали симптоми на Covid-19.
 • Здравословно хранене
  Много хора използвават периода на социална изолация, за да влязат във форма и да се погрижат за здравето си и консумират повече плодове и плодови сокове. Въпреки че това допринася за здравословното Ви хранене, може да нарани емайла на зъбите Ви, тъй като някои храни и напитки понижават нивата на pH в устата Ви. С времето, тези киселинни храни и напитки, могат да износят емайла на зъбите Ви и да оголят дентина отдолу. Веднъж като се износи емайлът не може да се възстанови, така че е важно да го защитите.

Ако кликнете на линка (линковете) по-горе, ще бъдете отведени към външен уебсайт, който не се поддържа и контролира от GSK. GSK не носи отговорност за съдържанието на този уебсайт. Ако не желаете да напускате уебсайта, не кликайте на линковете по-горе.