Causes of Sensitivity

Какво причинява чувствителността на зъбите?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво причинява
чувствителността на
зъбите?

КАКВО ПРИЧИНЯВА ЕРОЗИЯ НА ЕМАЙЛА?

Емайлът е твърдата външна повърхност на зъба. Въпреки че емайлът е най-твърдото вещество в човешкия организъм, с течение на времето, може постепенно да се изтъни или да еродира и да оголи по-мекия дентин под него, което може да доведе до чувствителност на зъбите. Съществуват няколко причини емайлът да се изтъни, от начина на четкане на зъбите до избора Ви на храни и напитки.

What is Enamel Wear?

КАКВО ПРИЧИНЯВА ЗАГУБА НА ЕМАЙЛА?

Тук ще разгледаме най-честите причини за изтъняване на емайла:

  • Агресивно четкане на зъбите - ако си миете зъбите прекалено често и четкате много агресивно, това може да доведе до загуба на емайл и отдръпване на венците.
  • Киселинна ерозия на зъбите¹ - Това състояние се причинява от киселините, които се съдържат в много храни и напитки за ежедневна консумация като газирани напитки, плодове, плодов сок и вино. Когато киселинни храни и напитки влязат в контакт със зъбите, това може временно да размекне външния слой на твърдия емайл. Ако си измиете зъбите веднага след консумация на киселинни храни и напитки, размекнатият слой на емайла може да се премахне по-лесно. Ако това се случва често, може да причини ерозия на емайла на зъбите.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ ПРИ ЕРОЗИЯ НА ЕМАЙЛА

Ако загубата на емайл ви тревожи, потърсете стоматолога си за съвет как да се справите с ерозията на емайла на зъбите и причинената от нея чувствителност на зъбите. Междувременно, ето някои предложения за мерки, които да предприемте, за дa се погрижите за емайла на зъбите си:²

  • Използвайте специализирана паста за зъби, която помага за предотвратяване на изтъняването на емайла и ограничаване на ерозията, като Pronamel Daily Protection. Минералите в състава й навлизат дълбоко в повърхността на емайла, активно заздравяват отслабения емайл, като го правят по-твърд, по-здрав и го защитават от ефекта на киселини, които се консумират ежедневно.
  • Намалете консумацията на киселинни храни и напитки, особено на газирани напитки; редуцирайте количеството и честотата на консумация през деня.
  • Изчакайте поне един час след консумация на киселинни храни и напитки преди да си миете зъбите.
    Киселинните храни и напитки могат временно да размекнат емайла, но ако изчакате известно време преди да си измиете зъбите, слюнката Ви действа като буфер и неутрализира ефекта на киселините, което спомага за предотвратяване на загубата на емайл, когато си миете зъбите.
  • Не четкайте прекалено агресивно.
    Използвайте четка за зъби с меки до средно твърди косъмчета като четката за зъби Pronamel [link to Pronamel Toothbrush product page], която е разработена да защитава зъбния емайл.

Добрата грижа за оралното здраве, която включва редовни посещения при стоматолог е най-ефективният начин да се предпазите от ерозия на емайла и чувствителност на зъбите.

 

¹Ерозия на зъбния емайл: Какво е това? | Sensodyne Pronamel. 2018. Ерозия на зъбния емайл: Какво е това? | Sensodyne Pronamel. [Oнлайн] Достъпно на: https://www.sensodyne.co.uk/about-enamel-wear/acid-erosion.html. [Посетено на 14 февриари 2018].
²Фондация за орално здраве. 2018. Чувствителни зъби. [Oнлайн] Достъпно на: https://www.dentalhealth.org/tell-me-about/topic/sundry/sensitive-teeth. [Посетено на 09 март 2018].