Causes Of Sensitivity

Какво причинява чувствителността на зъбите?

 

 

 

 

 

 

Какво причинява чувствителността на зъбите?

КАКВО ПРИЧИНЯВА ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА НА ЗЪБИТЕ?

Познаването на структурата на зъбите Ви ще Ви помогне да разберете какво причинява чувствителността на зъбите.

Зъбите Ви са изградени от три слоя.

  • Най-външният слой, наречен емайл, е най-здравият. В сърцевината на зъба се намира дентинът, който е по-мек и съдържа милиони микроскопични отвори.
  • Най-вътрешната част на зъба се нарича пулпа. В нея са разположени нервите в центъра на зъба. 

Кратката, остра, внезапна болка при чувствителност на зъбите се причинява, когато мекият дентин вътре в зъба Ви се оголи, разкривайки микроскопични пролуки. Тези пролуки са отворите на каналчета, които преминават през дентина и отиват към центъра на зъба, където се намира нервът. Когато консумирате студени, горещи, сладки или кисели храни и напитки, тези стимули минават през отворите и възбуждат нерва, причинявайки внезапна, кратка, остра болка.

ЗАЩО УСЕЩАМ ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ЗЪБИТЕ?

Съществуват две основни причини дентинът да се оголи и да направи зъбите Ви чувствителни:

  • Отдръпване на венците - обикновено се причинява от заболяване на венците или агресивно четкане на зъбите.
  • Изтъняване на емайла - твърдият емайл от външната страна на зъба може да се изтъни с течение на времето, ако четкате зъбите си прекалено агресивно или често консумирате през деня храни и напитки с висока киселинност.

Ако имате съмнения, че зъбите ви са чувствителни, трябва да се консултирате със стоматолога си. Единственно стоматолог може да потвърди дали страдатe от чувствителност на зъбите и да ви посъветва как да третирате това състояние.

Ако страдате от чувствителни зъби, миенето на зъбите два пъти дневно с паста за зъби Sensodyne ще Ви помогне. Sensodyne е марка №1, препоръчвана от стоматолозите за чувствителни зъби. За бързо облекчение, Sensodyne Rapid Relief клинично доказано облекчава болката само за 60 секунди, така че да можете отново да се наслаждавате на любимите си храни и напитки, без да се тревожите за неприятната, внезапна болка. Може да изберете от пълната гама пасти за зъби Sensodyne най-подходящия продукт, удовлетворяващ Вашите протребности.

¹Защо зъбите ми стават чувствителни? MoA Дълъг мастър сценарий