Symptoms of Sensitivity

Симптоми на чувствителните зъби

 

 

 

 

 

 

 

 

Симптоми на
чувствителните
зъби

ЗАЩО ЗЪБИТЕ МИ СА ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ ГОРЕЩО И СТУДЕНО?

Ако Ви се е случвало да усетите внезапна, кратка, остра болка, когато консумирате студени напитки, хапвате сладолед или супа или дори когато вдишвате студен въздух през зимата, това може да означава, че страдате от чувствителност на зъбите.

Зъбите Ви стават чувствителни към горещо и студено, когато по-меката вътрешна част на зъба "дентинът" се оголи. Това се случва, ако страдате от заболяване на венците, тъй като заболяването може да доведе до отдръпване на венците, има при износване на емайла. Дентитът е изграден от микроскопични каналчета, които са насочени към центъра на зъба. Ето защо, когато консумирате студени храни или напитки, те могат да провокират нерва вътре в зъба и да причинят тази неприятна внезапна болка.¹

Common Triggers of Sensitive Teeth

ЗАЩО ЗЪБИТЕ МИ СА ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ ЗАХАР?

Студените и горещите храни не са единствените причинители на болка при чувствителност на зъбите. Възможно е зъбите ви да са чувствителни към сладкарски изделия и други храни със съдържание на захари, както и към кисели храни и напитки и при консумацията им да усетите познатата кратка, остра болка. Тази болка се дължи на същата причина, поради която зъбите ви са чувствителни на температурни промени, тъй като всички тези фактори могат да провокират нерва в зъба.

Съществуват други причини зъбите ви да са чувствителни към студени, горещи, сладки или кисели храни:

  • Ако имате напукан зъб, това може да засегне нерва дълбоко в зъба, да направи зъбите Ви чувствителни и консумацията на опредени храни и напитки да Ви причини болка.²
  • Зъбите Ви може да са чувствителни към горещо и студено след пломбиране на зъб.
  • Възможно е да усетите чувствителност на зъбите след процедури по избелване на зъбите.

Ако Ви болят зъбите, когато консумирате студени, горещи, сладки или кисели храни и напитки, трябва да посетите стоматолога си, за да разберете причината за болката.

Ако търсите ефективен начин да облекчите болката при чувствителност на зъбите, Sensodyne e марка №1 препоръчвана от стоматолозите за чувствителни зъби. За бързо облекчение, Sensodyne Rapid Relief клинично доказано облекчава болката за само 60 секунди и отново може да консумирате любимите си храни и напитки без неприятната, внезапна болка.

 

¹WebMD. 2018. Когато горещото и студеното причиняват болка . [ONLINE] Достъпно на: https://www.webmd.com/oral-health/features/case-sensitive. [Посетено на 09 март 2018].
²Aмериканска стоматологичка асоциация. 2003. Имате ли напукан зъб?. [Oнлайн] Достъпно на: http://www.ada.org/~/media/ADA/Publications/Files/patient_25.pdf?la=en. [Посетено на 09 март 2018].