Symptoms of Sensitivity

Симптоми на чувствителните зъби

 

Симптоми на
чувствителните
зъби

ЗАЩО МЕ БОЛЯТ ЗЪБИТЕ?


Съществуват редица причини за болка в зъбите, но една от най-често срещаните е чувствителност на зъбите. Ако някога сте потрепвали от нежелана, кратка, остра болка по време на консумация на студени или горещи, сладки или кисели храни и напитки, това може да е симптом на чувствителност на зъбите.
За да установите каква е причината за болката в зъбите, трябва да се прегледате при стоматолога си и да се консултирате с него относно чувствителността на зъбите, за да изключите други причини за бoлка в зъбите като кариес, инфекция, заболяване или нараняване.

Тук може да откриете причините да усещате болка в зъбите си и да научите повече за симптомите на чувствителните зъби.

Why Do My Teeth Hurt?

СТРАДАМ ЛИ ОТ ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ?

Ако усещате внезапна, кратка, остра болка, когато консумирате студени, горещи, сладки или кисели храни и напитки, или миенето на зъбите Ви причинява болка, може да страдате от чувствителност на зъбите, но има и други причини за болка в зъбите. Може да направите онлайн теста, за да научите повече за симптомите на чувствителните зъби. Ако имате болка в зъбите, трябва да посетите стоматолога си, за да разберете какво я причинява и да обсъдите дали симптомите Ви може да означават, че страдате от чувствителни зъби.

ИМАМ ЛИ КАРИЕС ИЛИ СТРАДАМ ОТ ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ЗЪБИТЕ?

Кариесите са резултат от увреждане на зъбите и болката, която причиняват е подобна на болката при чувствителни зъби, но те са различен проблем. Зъбите се увреждат, когато захарите в различните храни и напитки взаимодействат с плаката (лепкав, безцветен слой бактерии, които се натрупват по зъбите)¹ и образуват киселини. Тези киселини могат постепенно да се размекнат и да разрушат емайла и дентина на зъба (меката субстанция в зъба), образувайки пролука в зъба, позната като кариес.

При кариес е характерна тъпа болка, която се обостря при хранене или отхапване на нещо твърдо и наподобява болката при чувствителни зъби, която се причинява от студени или горещи храни и напитки².

Ако Ви болят зъбите, задължително се консултирайте със стоматолога си, а редовните прегледи са най-доброто решение за постоянна грижа за зъбите. Те са изключително важни, тъй като е възможно да не усетите болка при кариес зъб, докато проблемът не се задълбочи. Вашият стоматолог ще установи дали имате кариес или страдате от чувствителни зъби и ще предложи подходящо лечение или съвет и при двата проблема.

Най-доброто решение за превенция на чувствителността и кариес на зъбите е миенето на зъбите два пъти дневно с паста за зъби, съдържаща флуорид като Sensodyne Rapid Relief,  която клинично доказано облекчава болката при чувствителни зъби само за 60 секунди и съдържа флуорид, който предотвратява появата на кариеси.

Други причини за болка в зъбите

Съществуват и други причини за болка в зъбите освен чувствителността и кариесите. При всички случаи, обаче, ако усещате болка, трябва да посетите стоматолога си, за да разберете каква е причината и да получите правилното лечение.

  • Стоматологично лечение - Възможно е да изпитвате чувствителност на зъбите известно време след стоматологична интервенция. Ако болката не премине, трябва да се консултирате със стоматолога си.
  • Избелване на зъбите -  Може да усетите чувствителност на зъбите след процедури по избелване, която да отмине бързо. Ако чувствителността продължава, се обърнете към стоматолога си за съвет.
  • Инфекция на зъба - Меката пулпа вътре в зъба е възможно да се инфектира, което може да е много болезнено, причинявайки остра, пулсираща болка и чувствителност на зъбите. Незабавно се консултирайте със стоматолога си, тъй като инфекцията може да се разпространи.³
  • Болка при напукване на зъба - Напукването или счупването на зъба може да причини болка, ако дентинът в зъба се оголи. Ако усетите болка в зъба, трябва да посетите стоматолога си, за да получите професионален съвет за лечение.⁴

Най-добрата превенция на болки в зъбите са поддържането на добър режим за орална хигиена и редовни посещения при стоматолога ви. Трябва да си миете зъбите два пъти дневно с паста за зъби, съдържаща флуорид. Гамата продукти Sensodyne включва пасти за зъби за ежедневна употреба с флуорид, за да удовлетвори различни потребности, както и четки за зъби и вода за уста за цялостна грижа за оралната хигиена.

 

¹Кариес или чувствителни зъби: Каква е разликата? | Sensodyne. 2018. Кариес или чувствителни зъби: Каква е разликата? | Sensodyne. [Oнлайн] Достъпно на: https://us.sensodyne.com/news/cavity-or-sensitive-teeth/. [Посетено на 09 март 2018].
²WebMD. 2018. Болка в зъбите: Най-често срещани причини и лечение. [Oнлайн] Достъпно на: https://www.webmd.com/oral-health/why-teeth-hurt#1. [Посетено на 09 март 2018].
³NHS.UK. 2018. Зъбен абцес - NHS.UK. [Oнлайн] Достъпно на: https://www.nhs.uk/conditions/Dental-abscess/. [Посетено на 09 март 2018].
⁴WebMD. 2018. Болка в зъбите: Най-често срещани причини и лечение. [Oнлайн] Достъпно
на: https://www.webmd.com/oral-health/why-teeth-hurt#1. [Посетено на 09 март 2018].