Симптоми на чувствителност

Симптоми на чувствителност

Симптоми на чувствителност

Чести причинители на чувствителните зъби

Редица неща могат да предизвикат внезапна, краткотрайна или продължителна болка при хората с чувствителни зъби. Ето някои от най-често срещаните причини за чувствителност на зъбите:

  • Консумацията на студени храни и напитки
  • Консумацията на топли храни и напитки
  • Яденето на сладки или кисели храни
  • Вдишване на студен въздух
  • Четкане на зъбите
Чести причинители на чувствителните зъби

Други причини за болка в  зъбите, включително кариес

Ето и някои други често срещани проблеми, които могат да причинят болка в зъбите:

Кариес

Болката, причинена от кариес, е подобна на болката от чувствителните зъби. Кариесът се появява, когато захарите в различните храни и напитки взаимодействат с бактериите в плаката и образуват киселини, които увреждат зъбите. Тези киселини могат постепенно да размекнат и да разрушат емайла и дентина на зъба. Четкането два пъти на ден с флуоридна паста за зъби ще помогне за укрепване на вашите зъби.

Проблемът с кариеса е, че може да не почувствате никаква болка от него, до момента, в който той вече е силно развит. Той може да бъде лекуван още в ранните му стадии, така че, дори да не изпитвате никаква болка. Важно е често да посещавате вашия стоматолог, за да бъдат уловени ранните признаци на кариес и да го лекувате. 

Избелване на зъбите 

Много хора изпитват чувствителност на зъбите по време, и за даден период след процедури по избелване на зъбите. Под избелване на зъбите имаме предвид професионалните процедури, извършвани под надзора на зъболекар, който използва избелващи съставки. Чувствителността която може да бъде усетена по време и след избелващата процедура, е различна от дентиновата свръхчувствителност. Избелващата съставка в продукта се смята, че прониква през емайла и дентина и влиза в пулпа в центъра на зъба, където може да предизвика възпаление и временна чувствителност.

След лечение

Не е необичайно да изпитвате чувствителност на зъбите известно време след лечение. Все пак, ако това състояние продължава, свържете се с вашия стоматолог за съвет.

Други чести причини за болка в зъбите включват зъбни абсцеси и разрушени зъби. Важно е да посещавате стоматолога си редовно, за да преглеждате профилактично зъбите и венците си. Ако чувствате болка или дискомфорт, особено ако са продължителни, свържете се с вашия стоматолог за съвет.

Sensodyne Онлайн  тест

Sensodyne Онлайн тест

Смятате ли, че имате някои от симптомите на чувствителните зъби? Нашият онлайн тест е полезен инструмент, който ще ви помогне да разберете повече. Отнема само няколко минути и можете да го направите веднага.

Направете Sensodyne Онлайн теста

За чувствителността на зъбите