Причини за чувствителност

Причини за чувствителност

Причини за чувствителност

Какво причинява чувствителност на зъбите?

Дентиновата свръхчувствителност (или чувствителност на зъбите), е често срещан дентален проблем. Това е състояние, което може да се развие с течение на времето, в резултат на често срещани проблеми като например отдръпването на венците и изтъняването на емайла. Повечето от засегнатите са на възраст между 20 и 50 години. Чувствителността на зъбите може да се прояви, когато по-меката, вътрешната част на зъба наречена "дентин", се оголи. Дентинът се намира под емайла и венците.

Хиляди микроскопични каналчета преминават през дентина към центъра на зъба. Когато дентинът е оголен, външен стимул (като студена напитка, например) може да възбуди нервите вътре в зъба, което води до характерната краткотрайна, остра болка при чувствителност на зъбите.

Какво причинява чувствителните зъби?

Единствено стоматолог може да потвърди, че страдате от дентинова свръхчувствителност. Ако изпитвате някакви проблеми със зъбите си, винаги се консултирайте с вашия стоматолог. Ако страдате от дентинова свръхчувствителност, може да помогнете за намаляване на допълнителното оголване на дентина, да се погрижите за чувствителните си зъби и да облекчите болезнените симптоми като предприемете някои прости промени в ежедневната грижа за устната кухина и хранителните ви навици.

В този раздел ще разгледаме някои от основните причини за чувствителност.

Чувствителността, която може да се изпита по време и след професионална процедура за избелване на зъбите, е различна от дентиновата свръхчувствителност. Вижте „Може ли избелването на зъбите да причини чувствителност?” за повече информация.

За чувствителността на зъбите